De 7 bedste æteriske olier til hårpleje

DIY: De 7 bedste æteriske olier til hårpleje

Disse essentielle olier er bedst til pleje af håret og hovedbunden

Selvom mange ikke ved det, er der flere æteriske olier, som er oplagte til hårpleje, fordi de har gode og gavnlige egenskaber, som både styrker, plejer og behandler håret og hovedbunden.

Uanset om du ønsker at få tykkere hår, behandle skæl og tør hovedbund, give dit hår styrke og shine, eller lysne dit hår naturligt, er flere æteriske olier meget mere sikre, og mindst ligeså effektive som konventionelle hårplejeprodukter.

Derudover er det meget mere økonomisk at anvende æteriske olier, da de ud over at pleje håret, også kan bruges til aromaterapi, til at reducere stress, lindre smerter, bekæmpe hudinfektioner, rense huden, mod bakterier og lignende mm. Og så er æteriske olier helt naturlige, hvilket betyder de er uden farlige kemikalier eller stoffer, og ligeledes er langt bedre og sundere for miljøet og dit hjem.

De 7 bedste essentielle olier til pleje af håret

Vi har herunder samlet en lille oversigt over de 7 bedste æteriske olier til hårpleje, sammen med en lille beskrivelse af deres egenskaber, samt hvad og hvordan du kan bruge dem. Der findes selvfølgelig andre æteriske olier, som ligeledes er gode, men dette er de 7 olier, som helt klart har de bedste egenskaber, og derfor er mest velegnet til formålet.

#1 – Lavendelolie

Flere undersøgelser har vist, at lavendelolie fremmer hårvæksten, og at den har positiv indvirkning mod hårtab.

Et dyreforsøg fra 2016 viste, at lavendelolien signifikant øgede antallet af hårsække hos hunmus, samtidig med at olien var i stand til at øge dybden for hårsækkene og hårrødderne, samt øge tykkelsen af det termiske lag.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843973/

Lavendelolie har derudove antimikrobielle egenskaber, hvorfor den kan anvendes til at bekæmpe bakterielle- og svampeinfektioner. Derfor er den god mod f.eks skæl eller svamp i hovedbunden.

Olien har andre fordele, nemlig at den med fordel kan anvendes til at berolige hovedbunden, samt behandle og pleje tør hud og hår.

Da følelsesmæssig stress er en stor faktor i forbindelse med hårtab, kan lavendelolien bruges til at få hovedet og kroppen til at slappe af, berolige sindet og dermed skabe et afslappetog stressfrit miljø. Læs artiklen omkring aromaterapi her.

#2 – Rosmarinolie

Rosmarinolien er en af de bedste olier, når det kommer til at øge hårtykkelsen og væksten. Olien bruges til at øge de stofskiftet (cellulær metabolisme), der stimulerer hårvæksten og fremmer helbredelsen.

Forskning har endda påvist, at rosmarinolie synes at virke som minoxidil, det eneste lovlige middel, der forhindrer yderligere hårtab. Det øger hårsækkens størrelse, og giver med tiden tykkere og kraftigere hår.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25842469

Rosmarinolien har også store fordele, når det kommer til dit hårs sundhed, da olien blandt andet kan forhindre skaldethed, sænke aldringsprocessen, hvor håret bliver gråt, samt behandle og reducere skæl og tør hovedbund.

#3 – Kamilleolie

Kamilleolie er fantastisk til hårpleje, da olien tilfører håret shine og blødhed, samtidig med at den beroliger hovedbunden.

Vidste du at æteriske kamilleolie kan anvendes til at lysne dit hår? I kombination med andre plejende ingredienser, så som salt og soda, kan du lave en pasta, som er velegnet til af lysne håret, og den virker effektivt.

Ingredienser:

   – 5 dråber kamilleolie

   – 1 spiseskefuld havsalt

   – 1/3 del kop soda

   – 1/3 del kop varmt vand

Fremgangsmåde:

  1. Hæld ingredienserne i en skål eller en kop, og tilsæt vandet løbende imens du rører massen rundt
  2. Når massen får en konsistens ala tandpasta er den klar
  3. Masser blandingen ned i hovedbunden og rundt i håret, og lad det sidde i ca 30 minutter, før du skyller det ud
  4. Ønsker du en lysere farve, skal du lade massen være i håret i længere tid, evt samtidig med at du opholder dig i solen

Forskning har antydet, at over 50% af alle kvinder farver deres hår regelmæssigt. De fleste får følelsen af at være mere attraktiv og tiltrækkende, når de har fået håret farvet.

De fleste farvemidler indeholder farlige kemikalier, som kan forårsage udslæt, irritation og i værste tilfælde allergi.

Derfor er et naturligt alternativ, som f.eks kamilleolie, helt klart at foretrække, da det nedsætter risikoen for problemer og risiko, herunder undgår du skadelige ingredienser, så som formaldehyd og blegemiddel (hydroxiperoxid).

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927172/

#4 – Cedertræsolie

Cedertræsolie, også kendt som cedarwood olie, kan bruges til at stimulere hårsækkene ved at øge omløbet i hovedbunden.

Det kan, her er det vigtigt at understrege kan, fremme hårvæksten, ligesom det det sænker den hastighed, som du taber håret med, derudover er det godt til at behandle ”udtyndingen” af håret, altså personer der har problemer med at blive ”tynd i toppen” samt forskellige typer af alopecia (den medicinske betegnelse for skaldethed og problemer med hårtab).

Et studie foretaget i Skotland i 1998 med 86 patienter, som blev opdelt helt tilfældigt i to grupper viste, at cedertræsolien har en effekt på håret og hårtab!

Den ene gruppe fik en blanding af cedertræsolie, timianolie, rosmarinolie og lavendelolie, som var fortyndet op i blanding af jojobaolie og grapefrøolie. De skulle massere olieblandingen ind i håret dagligt!

Den anden gruppe fik en blanding af de to basisolier, altså jojobaolie og grapefrøolie, som de smurte i håret dagligt.

Efter 7 måneder viste 44% af patienterne fra gruppe et, dvs dem med blandingen inkl de æteriske olier en forbedring af alopecia symptomerne, dvs i forhold til hårtab. Derimod viste kun 15% fra kontrolgruppen en forbedring, gruppe to med basisolierne.

Det blev konkluderet, at de æteriske olier, herunder cedertræsolien, havde en gavnlig effekt og virkning imod hårtab!

Skulle du efterligne ovenstående forsøg, kan du med fordel erstatte jojobaolien med arganolie, som er endnu mere virksom!

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9828867

Derudover er cedertræsolie effektivt, når det kommer til behandling og pleje af hudirritation, herunder tør hud, ligesom det er effektivt til at holde insekter på afstand, hvilket er brugbart om sommeren, når du sidder ude og hygger om aftenen og natten. Vil du undgå myg, så læs denne artikel omkring forebyggelse af myggestik.

#5 – Salvieolie

I salvieolie er der en vigtig ester, der hedder linalylacetat, som reducerer hudbetændelse og samtidig regulerer produktionen af olie på huden. Det er denne ester, som gør olien velegnet til hårpleje, herunder behandling og forebyggelse af skæl, hudirritation samt undgå hårtab, eller som minimum mindsker problemet.

Olien virker ligeledes imod udslæt og hudirritation, og den har antibakterielle egenskaber, som beskytter og plejer huden, herunder især hovedbunden, og håret.

Salvie olie sammen med enten argan olie eller jojobalie er godt til at regulere olieproduktionen i huden, hvilket reducerer det oily look, som du kan have i ansigtet, men måske endnu vigtigere, så bidrager det til, at du undgår skæl og flager fra hårbunden.

Du skal blot smøre blandingen i håret eller på huden et par gange om ugen, og det har den gode sideeffekt, at det ligeledes reducerer stress.

Faktisk har et studie vist, at salvieolie kan bruges til at lindre stress, og samtidig få dine hormoner i balance. Dette er effektivt, da stress kan udløse hårtab, enten midlertidig eller permanent, og det er derfor vigtigt, at du lærer at slappe af både mentalt og fysisk.

Salvieolien er altså et naturligt alternativ imod stress.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1868107/

#6 – Citronelleolie – Citrongræsolie

Citronelle olie har helbredende- og rensende egenskaber, hvilket også er årsagen til, at olien har været anvendt til mange gode formål igennem historien.

Olien kan både styrke dine hårsække, hvilket modvirker hårtab og giver en sundere hovedbund. Derudover kan citronelleolien lindre kløe og irriteret hovedbund, herunder reducere og fjerne skæl fra håret.

I et studie fra 2015 fandt man ud af, at brugen af citronelleolie reducerer skæl markant allerede efter blot 7 dages brug, og effekten var endnu bedre efter 14 dages brug.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26566122

Citronelleolien kan derudover bruges til at holde insekter væk, herunder myg, læs artiklen her. Den virker også mod stres, da oliens duft har afslappende egenskaber. Stres er en af årsagerne til hårtab, og derfor er olien effektiv til hårpleje, da den styrker hårsækkene betydeligt.

Overraskende nok kan citronelle olien også bruges imod hovedpine, da duften fra olien får hjernen og kroppen til at slappe af, hvilket medfører at hovedpinen forsvinder.

Vil du gerne udnytte citronelleolie i din hårpleje, kan du tilføje 10-20 dråber olie til din shampoo eller balsam pr 200 ml, hvorefter du udnytter oliens gode egenskaber, når du vasker og plejer dit hår.

Endnu bedre er, hvis du masserer 2-3 dråber olie direkte ind i hovedbunden sammen med din balsam. Gør du dette dagligt, får du den optimale effekt. Alternativt kan du tilsætte citrongræsolien til din hårolie, f.eks din rene argan olie, og dermed pleje håret og hovedbunden optimalt.

Du kan derudover bruge citronelleolien som aromaterapi i dit hjem, læs artiklen om aromaterapi her, alternativt kan du tilsætte olien til din hjemmelavede diffuser, find opskriften her, og dermed udnytte egenskaberne til at afstresse og rense luften i rummene.

#7 – Pebermynteolie

Et dyreforsøg fra 2014 påviste, at anvendelse af pebermynteolie i 4 uger fremmer hårvæksten betydeligt, herunder øgede hårsækkenes tykkelse, samt hvor godt hårstråene sad fast i hovedbunden.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289931/

Pebermynteolie har de gode egenskaber, at olien stimulerer hovedbunden, hvilket betyder at den reducerer og behandler skæl og svampeinfektioner i håret. Derudover genopretter pebermynteolien balancen i hovedbunden.

Olien kan endda bruges imod lus, læs vores artikel om lus her.

Desuden fremmer olien hårvæksten markant, og der forskes intenst i, om olien kan bruges i et eller andet omfang imod hårtab.

Pebermynteolie har en behagelig kølende effekt, når den smøres på huden, og oliens beroligende egenskaber hjælper med at reducere og bekæmpe betændelsestilstande i huden. Den renser ligeledes, hvorfor olien er god til sår og rifter.

I forhold til aromaterapi og stimulering af sindet, er pebermynte olie også oplagt, da den opfrisker sindet, forbedre og giver et godt humør, samt lindre evt spændinger eller hovedpine.

Læs evt vores artikel omkring aromaterapi.

Et godt tip er, at tilsætte 2-3 dråber pebermynteolie i den shampoo eller balsam, som du vasker håret med om morgenen. Rør det sammen i hånden, før du vasker håret.

Ud over de gode egenskaber i forhold til hårvækst, stimulering af huden mm, så giver det et friskt og lækkert pust fra morgenstunden, hvor hovedet bliver renset for tanker og bekymringer.